onsdag 5. februar 2014

Konkurranseutsettingen av barnehager i Oslo


Da har vi klart å sette konkurranseutsettingen av barnehager i sakskartet i bystyret i dag.
Nok en mulighet for Høyre, Venstre og KrF til å snu og stoppe privatiseringen av Oslo kommunes gode barnehager, beholde kvalitet i barnehagene og la barna og ansatte beholde hverandre!

Jeg klarer ikke å sitte rolig i bystyremøte nå, når folk står rett utenfor og har noe viktig å si til oss i en av de viktigste sakene som vi vil behandle senere i dag!

Fakkeltog - foreldreaksjon mot konkurranseutsetting
 Her er mitt bystyreinnlegg - takk til Ingrid Amundsen for at jeg fikk lov til å sitere henne i itt innlegg.


Bystyreinnlegg – Konkurranseutsetting av barnehager

5.2.2014               

Ordfører,

Ingrid Amundsen, mor til Mikkel og Mia, skriver:

Dette er Mikkel og Mia, To av de for dere "usynlige barna" i Smedbakken barnehage på Ellingsrud som nå brukes som deres prøvekaniner i prosjekt "konkurranseutsetting av barnehager".
Helt ufattelig at dere skal spare penger på bekostning av våre barn og de som bruker livene sine til å sørge for at våre barn har det bra når vi ikke er der.

Det kan ikke tas en så viktig beslutning på et så unyansert grunnlag som at de er "dyrest i drift". Er det for dyrt for dere at våre barn har en trygg og god barnehagehverdag?

Ordfører,

Visjonen for Oslobarnehagen er: ”Oslobarnehagen – landets beste”. Målet er å styrke kvaliteten i barnehagen. Alle barnehager i Oslo skal være en god arena for omsorg, lek, læring og danning. Denne prosessen har vist at forslaget om å konkurranseutsette 7 barnehager går tvert imot kommunens vedtak om å styrke kvaliteten i hver enkelt barnehage. Fordi det er ansatte som betyr kvalitet i barnehagen, og det er ansatte som søker seg bort fra disse barnehagene.

Mor til Mikkel og Mia fortsetter: ”Jeg vil for ordens skyld sitere Høyres partiprogram hvor det står: "Kvaliteten i barnehagen er i stor grad avhengig av dem som jobber der." Føles det rett å gå stikk i strid med deres eget verdigrunnlag fordi det ikke berører deres barn eller nære??? Det er uttalt til det kjedsommelige at de ansatte fortsatt har jobb og ikke må ta forhastede beslutninger – MEN DE ER IKKE SIKRET SAMME BETINGELSER OG SAMME RETTIGHETER SOM TIDLIGERE! Ville dere gått en usikker fremtid i møte, eller ta den tunge beslutningen å skifte jobb i siste del av yrkesaktivt liv?

Ordfører, SV er glad for at byrådet valgte å følge  barnehageloven som helt klart slår fast at i denne saken skal  foreldrene og samarbeidsutvalget i hver barnehage skal høres. Byråden har utsatt anbudsfristen i hele ti dager.  Byrådet har besluttet  at byrådet vil treffe et nytt vedtak om hvilke barnehager som skal konkurranseutsettes.

I Aftenposten i dag kan vi lese at byråd Anniken Haugli får dette spørsmålet: ”-Betyr dette at dere kan komme til å plukke ut andre barnehager?  Svaret Oslo får er at: Det kan jeg ikke forskuttere. Nå skal innspillene komme inn, vurderes og legges frem for byrådet.”

Ordfører,
Det er ikke kjørt en ordentlig prosess der foreldrene og ansatte ble hørt. Barnehagene mister erfarne og kompetente ansatte. Barneombudet mener at hele konkurranseutsettingsprosessen kan være mot Barnekonvensjonen om Barnets Beste. Byråden vet ikke helt om man kan eller må plukke andre barnehager i stedet? Hvordan man skal gjøre alt dette ved en utsatt frist på kun 10 dager?

Fortell meg hva jeg skal si til Mikkel og Mia når de kommer i barnehagen og fantastiske Jo, Gerd, Toril, Gretha, Tove, osv. osv. osv. ikke er der? Jeg håper på det sterkeste at en eller annen oppegående sjel stopper dette galskaps-prosjektet umiddelbart, skriver mor til Mikkel og Mia.

Ordfører,

Det er første gang at vi behandler denne saken ordentlig i bystyret. Høyre, Venstre og KrF får nå en mulighet.

- Jeg tror vi som er politikere skal ta innover oss at den type uro vi nå ser er særlig alvorlig fordi det handler om hverdagen til små barn. Det vil være fryktelig arrogant å ikke lytte til hva foreldrene har å si oss. sier representanten Lunde fra KrF til Aftenposten i går. Han innrømmer at protestene fra foreldre og ansatte gjør inntrykk.
                                      
Ordfører,
Kan ikke vi nettopp gjøre det som representanten Lunde foreslår: ta innover oss at dette er alvorlig og lytte til hva foreldrene har å si oss?  Vil det ikke nå være naturlig å ta en pause og avlyse denne anbudsprosessen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar