tirsdag 23. oktober 2012

Søk i dokumenter bidrar til universell tilgjengelighet og mer demokrati


SVs forslag "Krav om søkbare dokumenter i kommunen" fremmet av Ivar Johansen og undertegnede får gjennomslag. Her er mitt innlegg i bystyret i dag.


IT  er et viktig verktøy i livene våre.

  • SV er opptatt av like muligheter for ulike mennesker. Derfor er vi opptatt av at IT er tilgjengelig i like stor grad for alle. 
  • SV er også et rødgrønt parti. Vi er derfor også opptatt av at IT bidrar til et miljøvennlig og demokratisk samfunn.

I dag er det slik at noen har tilgang til IT i mindre grad enn de andre. Noen har ikke råd til å kjøpe egen pc heller ei et eget nettverksabonnement. Derfor må vi tilgjengeliggjøre informasjonsteknologien i skoler, bibliotek og andre offentlige tilbud.

I dag er det også slik at noen har tilgang til dette verktøyet i mindre grad enn de andre. Fordi man er blind, svakssynte eller har en annen funksjonshemming. Etter hvert er det kommet både appareter og programvare som gjør bruken mer mulig. En tilpasset skjerm, en elektronisk arm, et taleprogram kan være nødvendig for en del mennesker som ikke har fulle funksjoner i kroppen sin og det skulle bare mangle at samfunnet bidro til at de kan bruke IT mulighetene som alle andre.

Søk er også et slikt verktøy. SV ønsker at kommunens dokumenter skal alltid være søkbare! Vi er glad for at vi får med oss hele bystyret til å etablere full søkbarhet for kommunens egne dokumenter. Innkommende dokumenter blir ofte skannet som bilde.  Da går det ikke an å søke i dem. At komiteen ber byrådet om å vurdere SVs forslag angående dokumenter som er produsert utenfor kommunen slik at også disse blir søkbare, er vi også glad for. Dette blir et viktig bidrag i kommunens arbeid for å oppfylle sin aktivitetsplikt hjemlet i Diskriminerings- og tilgjengelighetslovens paragraf 3 og krav til universell utforming  av IKT nedfelt i paragraf 9.

Vårt demokrati er tjent med at også folk med vanlig syn kan finne informasjonen de er opptatt av på en rask og effektiv måte.

Søkemuligheter i dokumenter er et utrolig viktig verktøy for oss Ochs. Vi folkevalgte har et stort ansvar overfor de som har valgt oss. Vi skal danne oss meninger på vegne av dem basert på blant annet skriftlig informasjon. Og spesielt oss fritidspolitikere har veldig begrenset med tid for å kunne forvalte denne rollen på en god måte. Jeg har lite tid. Veldig, veldig lite tid.

Derfor når neste høringssvarene på skolebehovsplanen kommer til bystyret og når disse er samlet sammen i et pdf-dokument på 349 sider, vil jeg vær så snill slippe å måtte skrive dette store dokumentet ut, markere Uranienborg skoles svar med rød sideskillemarkør, Manglerud skoles svar med grønn sideskillemarkør og alle de 150 høringsinstansene i ulike farger for å så kunne finne disse igjen hvis jeg skulle trenge det.

Jeg hadde disse 350 sidene under armen på fly til høstferien, ordøfrer, jeg fikk til slutt med meg innholdet i svarene, men jeg klarte sjeldent å kunne henvise til disse for jeg fant dem aldri igjen i den store blekka på 349 sider.

Søkemulighet er derfor ikke bare en nødvendighet for svakssynte, men også for oss. God søk er nødvendig også for oss folkevalgte som ikke bare skal se for seg selv men også skal se for de andre som har valgt oss!

Ordfører,
Takk for at vi i dag beslutter å gi vanlig folk, svaksynte og ikke minst oss folkevalgte bedre muligheter til å raskt finne frem i kunnskapen vi leter etter - nettopp for å kunne forvalte kunnskapen på en mer demokratisk måte.



Her er SVs opprinnelige forslag:
I den utstrekning pdf-er legges ut på Oslo kommunes nettsider, intranett, Politikerporten med mer, skal disse alltid være søkbare.

Her er bystyrets innstilling:
Byrådet bes starte arbeidet, først med å etablere full søkbarhet for kommunens egne dokumenter og dernest vurdere utvidelse til dokumenter som er produsert utenfor kommunen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar